Sydämellinen kiitos taas aivan huikeasta koulutuspäivästä! <3 Koulutus avasi aivan uudella tavalla musiikin mahdollisuuksia lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukena. Myös kokonaan uusi maailma musiikin tunnevaikutuksista avautui minulle itselleni, jopa siinä määrin, että kyyneliltä ei vältytty (arvannet siis kuva olen… ;-). Toki olen tiedostanut musiikin roolia tunteiden välittäjänä aiemminkin, mutta kun asian äärelle oikein pysähtyi, oli kokemus voimakas. Upeaa oli myös huomata, kuinka erilaisia me koulutuksessa olleet olimme omine kokemuksinemme ja mielikuvinemme. En malta odottaa, että pääsen lastenkin kanssa jakamaan näitä musiikillisia kokemuksia ja seikkailuita.

Anonyymi koulutuspalaute

Olemme ryhmässämme kuluneen toimintakauden aikana käyttäneet lukuisia kertoja Musa tuntuu -materiaalia. Kivat leikki-ideat ja mahtava musiikki ovat meitä liikuttaneet fyysisesti ja henkisesti. Ryhmämme kaikki lapset hiljentyvät kyseisen musiikin äärellä, materiaalilla on lukemattomia käyttömahdollisuuksia.

Reija Turunen

Olen käsitellyt tunnetaitoja ryhmässäni nyt viikottain Musa tuntuu! -materiaalin avulla. Tulokset ovat olleet aivan käsittämättömät. Esimerkkinä eräs Mutu-kerhotuokio, jossa käsittelimme hiljaisuutta musiikin, maalaamisen ja yhteisen keskustelun kautta. Hiljaisuus herätti lapsissa hyvin erilaisia tunteita: rauhallisuutta ja hyvää oloa, ujouden ja yksinjäämisen pelkoa, kiukkua, surua ja muistoja hautajaisista.

Hämmentyneenä ihmettelin näitä viisaita pieniä ihmisiä. Miten paljon he ovat tämän kauden aikana kehittyneet tunteiden ilmaisussa. He tunnistavat oman tunteensa ja sanoittavat niitä rohkeasti. He tietävät jo muistuttamatta, että me kaikki tunnemme eri tavalla eikä mikään tunne ole väärä. Nämä pienet osaavat keskustella tunteista myös kaverin kanssa ja pysähtyä kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavana. Myös vanhemmilta on tullut Mutu-kerhostamme aivan ihanaa palautetta.

Olen suositellut tätä materiaalia myös kollegoille ja varhaiskasvatuksen johtajille hankittavaksi päiväkoteihin. Lämmin kiitos. Olette tehneet huikeaa työtä.

AnonyymiVarhaiskasvatuksen opettaja