You are here:

Tietoa meistä

Idean siemenistä luovaksi menetelmäpalvelukonseptiksi

Laulau on kasvatusalan koulutus- ja sisällöntuotantoyritys, joka on syntynyt vuonna 2008 lastenmusiikin tekemisen ja kokemisen riemusta sekä tarpeesta tukea lapsen kokonaisvaltaista kasvua ja oppimista luovien työtapojen avulla. Laulaun perustaja Minna Lappalaisen kaksilapsisessa muusikkoperheessä laulu ja musisointi olivat tärkeä yhteinen juttu ja monet ideansiemenet lähtivätkin itämään juuri omien lasten kanssa laulaen, leikkien ja yhdessä oivaltaen. Näitä yhteisen toiminnan tiimellyksessä syntyneitä oivalluksia ei löytynyt valmiina ”kaupan hyllyltä”, joten Minna päätti lähteä kehittämään niitä itse. Laulaun syntyä vauhdittivat myös Vuoden uusi lastenlaulu -kilpailun voitto sekä yhteistuotantosopimus YLEn kanssa.

Uutta lastenmusiikkia ja laulullisia pelejä sisältävästä Laululaukku-pelilaukusta palvelu- ja materiaalireppu on sittemmin laajentunut monipuoliseksi palvelukokonaisuudeksi, jonka sisällöt ovat osana tuhansien kasvatus- ja kuntoutusalan ammattilaisten sekä kuntien varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen menetelmätyökalupakkia. Laulaun koulutuksia ja materiaaleja on saatavilla neljällä eri kielellä – suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi.

Yhteistyötä monella alueella
Laulaun ydintoiminnan muodostaa yhä Minnan työ menetelmäkehittäjänä ja kouluttajana, mutta Minnan kanssa yhteistyössä työskentelee useita asiantuntijoita niin koulutusten, sisältötuotantojen kuin erilaisten kehitysprojektienkin ympärillä. Menetelmäkehitystä Laulau tekee käyttäjälähtöisesti, yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden ja menetelmäkäyttäjien – niin aikuisten kuin lastenkin – kanssa. Teemme myös koulutus- ja tutkimusyhteistyötä yliopistojen ja muiden oppilaitosten kanssa. Menetelmämateriaaleja jälleenmyyvät Laulaun lisäksi kasvatus- ja opetusalan keskeiset toimijat.

Laulau tarjoaa...

 • innovatiivisia ja innostavia luovia menetelmiä ja sisältöjä kasvatus- ja kuntoutusalan ammattilaisille
 • tutkitusti tehokkaita ja vaikuttavia apuvälineitä lapsen oppimisen tukemiseen
 • menetelmiin liittyviä koulutuksia ja materiaaleja
 • ajasta ja paikasta riippumattoman materiaalipankin suurellekin käyttäjämäärälle
 • luovuuden iloa, inspiraatiota ja energiaa kasvatustyöhön ja pedagogiseen arkeen
 • rohkeutta ja kannustusta ilmaisun monien muotojen käyttöön ja luovaan toimintaan
 • osallisuuden, onnistumisen ja oppimisen kokemuksia eri-ikäisille lapsille ja muille erityisryhmille.
 • riemukasta ja laadukasta lastenmusiikkia
 • koulutuspalveluita tilauskoulutuksina ja avoimina koulutuksina
 • osaamisen kehittämisen projekteja työyhteisöille
 • tukea toimintatapojen jalkauttamiseen ja työyhteisön perehdyttämiseen
 • jatkuvasti kehittyvän palvelukonseptin

Asiakkaat ja toiminta-alue
Asiakkaitamme ovat mm. kunnat, päiväkodit, koulut, kuntoutus- ja terapiayritykset, seurakunnat, oppilaitokset, ammattiyhdistykset sekä kasvatus- ja kuntoutusalalla toimivat ammattilaiset. Menetelmiämme käyttävät ammattilaiset varhaiskasvattajista kielenopettajiin, puheterapeuteista musiikkikasvattajiin, vanhustyöntekijöistä lastensuojelun toimijoihin. Kotipesämme on Helsingissä, mutta toiminta-alueenamme on koko Suomi sekä kasvavassa määrin myös ulkomaat.

Minna Lappalainen

Laulau Oy:n perustaja ja yrittäjä Minna Lappalainen on lastenmusiikintekijä, musiikkipedagogi, kasvatusalan kouluttaja ja menetelmäkehittäjä sekä kahden teini-ikäisen nuoren äiti. Sydämenasianaan Minnalla on lapsen kasvun tukeminen ja lapsen omaäänisen ilmaisun vahvistaminen luovien työtapojen avulla ja lasten parissa toimivien ammattilaisten arvokasta työtä tukien.

Musiikki- ja taidekasvatustaustan lisäksi Minnalla on pitkä kokemus mm. konseptikehityksen, käyttäjälähtöisen suunnittelun, visuaalisen viestinnän ja organisaatioiden muutosprojektien parissa. Näin ollen Minna ei tarkastele asioita ainoastaan sisältöjen näkökulmasta, vaan myös johtamisen ja toimintatapojen jalkauttamisen sekä työyhteisöjen yhteistoiminnan ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Minna on innostava ja pidetty luennoitsija ja kouluttaja, joka on vieraillut kouluttamassa useita kertoja myös ulkomailla. Laulaun rinnalla Minna toimii musiikin pedagogiikan tuntiopettajana Helsingin yliopistolla. Vapaa-ajallaan Minna nauttii luonnossa liikkumisesta, taide-elämyksistä ja perheen kanssa puuhailusta. Minnalle rakas paikka on perheen kesämökki ”Villa Lauluranta”, jonne Minna vetäytyy välillä myös luomaan uutta.

kirjekuori

PYSY KUULOLLA!

Uutiskirjeestämme saat tietoa tulevista koulutuksista sekä muista kiinnostavista ajankohtaisista asioista.

Lapset ja perhe ideamyllynä ja taustavoimana

Kuvissa Matti, Eino ja Milka Lappalainen (v. 2009)

Moni Minnan laulu ja pedagoginen oivallus on syntynyt omien lasten kanssa puuhaillen tai lasten parissa muskariopettajana työskennellen. Mm. monen muskarin ja päiväkodin hittikappale Voi kunpa voisin olla (“Traktorilaulu”) on pörähtänyt käyntiin alunperin Minnan “polkiessa” vaipanvaihdon yhteydessä 2-vuotiaan poikansa, pienen traktorimiehen, jalkoja kesämökin pihamaalla. Traktori, traktori, traktori, traktori tien reunaa puksuttaa… 

Laululaukku-pelilaukun idea on saanut alkunsa puolestaan 5-vuotiaan tyttären piirtämistä kuvakorteista, jotka tyttö laittoi pieneen pahviseen lastensalkkuun ja joista hän keksi perheelle pieniä laulullisia tehtäviä. Yhteisistä luovista hetkistä syntyi ajatus toteuttaa laululliset pelit osaksi lastenlevyä, jota Lappalainen oli juuri työstämässä muusikkomiehensä Matin kanssa, joka toimi projektissa sovittajana ja tuottajana.

Laulupiirtämisen menetelmän siemen on lähtenyt alunperin itämään Minnan pohtiessa, miten saisi jekutettua poikansa tarttumaan kynään ja piirtämään – kädentaidot ja piirtäminen kun tuottivat pienelle pojalle haasteita. Tähän tulivat avuksi pienet piirtämislaulut, joista poika sai toisaalta vauhtia ja iloa kynätoimintaan, toisaalta tukea erilaisten kuvaelementtien piirtämiseen. Eri-ikäisten lasten muskariryhmissä Minna huomasi laulupiirtämisen tukevan oppimista monella muullakin alueella. Toiminta rohkaisi myös normaalisti syrjään vetäytyvämpiä lapsia osallistumaan ja kommunikoimaan.

PALKITTUJA SISÄLTÖJÄ

Varhaisiän Musiikinopettajat ry myönsi Laulaulle v. 2017 Vuoden pedagoginen oivallus -palkinnon. Minna Lappalaisen laulu Voi kunpa voisin olla valittiin vuonna 2008 Vuoden uudeksi lastenlauluksi Salon lastenlaulukilpailussa. Olemme olleet myös Emmaehdokkaana sekä Lastenmusiikkipäivän ehdokkaana vuoden lastenmusiikin tekijäksi ja vuoden lastenlevyksi.

7500 OSALLISTUJAA 5 MAASSA

Vuosien varrella Laulaun luoviin menetelmäkoulutuksiin on osallistunut jo n. 7500 osallistujaa 5 eri maassa.

Menetelmämateriaalejamme on saatavilla tällä hetkellä 4 kielellä: suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja viroksi.

YLI 400 LAULUA

Syksyllä julkaisemme uuden musiikillisen materiaalipankin, jossa on jo heti alusta lähtien yli 400 laulua erilaisiin pedagogisiin tarkoituksiin. Monipuoliset laulujen hakutoiminnot, omat tuokiolistat sekä inspiroivat ja idearikkaat verkkokurssisisällöt edistävät musiikin pedagogista käyttöä ja helpottavat kasvatusalan ammattilaisen työtä.

Jaa tämä: